Destilerije

U proizvodnji voćnih rakija imamo kompletan program za enzimaciju i fermentaciju voća i žitarica. Ujedno, možemo da isporučimo kompletne destilacione kolone, tankove za odležavanje, fermentore,
i ostalu procesnu opremu. Više detalja možete pogledati u našem katalogu za destilerije.

Enzimi

Enzimi su proteini koji, zbog svoje strukture deluju kao bio-katalizatori. Ovakvo posebno svojstvo omogućuje sigurnu biohemijsku reakciju koja može biti ubrzana ili prolazna. Metabolizam i varenje ne bi mogli da funkcionišu bez učešća enzima. Postoje i enzimi koji se dobijaju iz bakterija ili iz plesni kroz fermentaciju, pored njihovog stvaranja u organizmu prirodnim putem. Koriste se u različite svrhe, poput proizvodnje hrane, u deterdžentima i u preradi kože. U jednu ruku aktivnost enzima zavisi od stepena koncentracije, a sa druge strane, nalaze se eksterni faktori poput pH vrednosti i temperature. Kao i proteini, enzimi su na visokim temperaturama denaturisani i kao rezultat gube svoju efikasnost. Stoga je važno da željeni procesi zadovolje specifičnu pH vrednost i temperaturni nivo na kojem su enzimi odgovarajuće efikasni. Po pravilu, enzimi se koriste u industriji pića da potpomognu rad postojećih enzima u voću i da ubrzaju bio- hemijske procese. Preporuka enzima u destilaciji:

* DISTIZYM (pektolitički – veći prinos)
* DISTIZYM FM-TOP (pektolitički – veći prinos i arome)
* TRENOLIN® BOUQUET PLUS (beta glukozidaza – isticanje aroma)

 

Za detaljan pregled proizvoda, možete pogledati naš KATALOG ZA DESTILERIJE u sekciji preuzimanje.

Kvasci

Po pravilu, čist kvasac za alkoholnu fermentaciju je selektovan iz vinskog kvasca i naviknut na visoke procente alkohola kroz određeni ciljani proces adaptacije. Svi Erbslöh® kvasci fermentišu na min 12% ABV u adekvatnim uslovima. Ukoliko je snabdevanje hranom dobro, kvasac visokih performansi poput Spiriferm Arom može dostići 15% ABV pa i više. Različite ćelije kvasaca variraju u zavisnosti od formiranja fermentacionih nus produkata (isparljivi alkoholi, esteri), njihovog ponašanja tokom fermentacije i tolerantnosti na neželjene spoljašne uslove (niska temperatura, slaba ishrana). To je naročito primetno kod Bayanus tipova kvasaca. Neki kvasci imaju visoku glikozidnu enzimsku aktivnost i stoga su u mogućnosti da razdvoje vezane aromate (npr. terpeni). Ovi kvasci su poznati kao bouquet (aromatični) kvasci. U destilaciji preporučujemo sledeće kvasce:

* SPIRIFERM AROM (šljiva, loza, jabučasto voće)
* SPIRIFERM CLASIC (jabučasto voće, bobičasto voće, melasa, žitarice)
* SPIRIFERM (Sve vrste voća)
* OENOFERM® FREDDO (Kruška, Viljamovka, Dunja)
* OENOFERM® BELLE AROME (Kajsija)
* OENOFERM® C2 (Žitarice, krompir, melasa, tolerantan na jake alkohole)
Za hranu predlažemo: Vitamon® Combi, VitaFerm® Base, VItaFerm® Ultra F3.

Oprema

Od opreme vam možemo ponuditi sledeće:

* Destilacione kolone
* Fermentore
* Tankove za odležavanje
* Filter uređaje
* Etiketirke

 

Svakom zahtevu pristupamo individualno i nalazimo najoptimalnije rešenje za vaše potrebe. Za sva vaša pitanja stojimo vam na raspolaganju.

Partneri:

Vladimira Nazora BB
22400 Ruma,
Srbija Administracija: +381 22 430 050;
Prodaja: +381 22 430 051
Mobilni: +381 60 185 24 09
m.stanar@vupis.rs

LinkedinInstagram